Τα χέρια του μαέστρου έμειναν μετέωρα

Βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα ημέρα της προεκλογικής περιόδου και η ΝΔ δείχνει ξεκάθαρα γιατί έχει απωλέσει την επικοινωνία με τους πολίτες. Είναι δυνατόν η ατζέντα να καθορίζεται από τη διαμάχη των παλαιών στελεχών για τον αριθμό θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Ακόμη εκεί είμαστε; Δεν έχουμε προοδεύσει καθόλου;

maestro_vertical_handsΑντί να καλούμαστε να κρίνουμε νέους ανθρώπους, με μυαλό και περιεχόμενο, καταξιωμένους επαγγελματικά, με καθαρό προφίλ, οι οποίοι να είναι σε θέση να προσφέρουν στη διακυβέρνηση του τόπου, ή να εμπνεύσουν κοινωνικές κινήσεις προόδου, γινόμαστε μάρτυρες του διαγκωνισμού της τρίτης ηλικίας της πολιτικής για μια θέση στο άσυλο της σιγουριάς. Αν το ΠΑΣΟΚ κάνει το ίδιο με τα δικά του ΚΑΠΗ, τότε δεν αξίζει στον Παπανδρέου η ευκαιρία της διακυβέρνησης.

Τότε, τον Μάρτιο 2004, ήταν αρκετοί που αναγνώριζαν την ανάγκη ο Καραμανλής να κυβερνήσει όπως δεν κυβέρνησε κανείς ποτέ σε αυτόν τον τόπο. Τα πράγματα ήταν κρίσιμα, οι προσδοκίες μεγάλες, οι πολίτες έτοιμοι να δεχθούν τα πάντα, αρκεί να το έλεγε ο Πρωθυπουργός τους. Δυστυχώς τίποτ’ από αυτά δεν αξιοποιήθηκε. Αυτές οι στιγμές, όταν χάνονται, ιδιαίτερα στην πολιτική ιστορία έχουν δραματικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για τον ηγέτη της που τις σπατάλησε.

Η παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ (διότι περί αυτού πρόκειται – κανείς δεν πιστεύει ότι οι 6-7 μονάδες διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλύπτονται, ό,τι και να γίνει), αποτελεί το τελευταίο κομμάτι μιας συμφωνίας που έμεινε ημιτελής. Τα αρχικά μέτρα ήταν ενθουσιώδη, οι δυναμικές ήταν fortissimo, η ψυχολογία άριστη, η διάθεση εξαιρετική. Γρήγορα όμως επικράτησε το pianissimo, ενίοτε δε οι βασανιστικές μακρόσυρτες παύσεις, που διέλυσαν την ορχήστρα.

Πριν πέσουν και παραδοθούν στη δύναμη της μοίρας, τα χέρια του μαέστρου έμειναν πολλές φορές μετέωρα. Ήταν οι κρίσιμες εκείνες στιγμές που σημάδεψαν τη διακυβέρνηση, μεταφέροντας τη δύναμη του μηνύματος στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, ακόμη και το διαδίκτυο. Παραδίδοντας τη δύναμη του καθορισμού της ατζέντας των καθημερινών συζητήσεων, όχι για το πόσο καλά τα κάνει ο Πρωθυπουργός, αλλά για το αν τελικώς θα κάνει κάτι.

Η διακυβέρνηση Καραμανλή 2004-2009 ήταν η εποχή που άνθισε το διαδίκτυο στη χώρα μας, όχι γιατί «στρώθηκε» η χώρα με οπτικές ίνες, αλλά διότι οι πολίτες ένοιωσαν την ανάγκη, στην αρχή να επικοινωνήσουν και μετά να φωνάξουν. Ξυπνήστε! Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Μην παραδώσετε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο, δεν είναι ακόμη έτοιμοι οι ΠΑΣΟΚοι να μας κυβερνήσουν. Οι πληγές είναι νωπές.

Η νομοτέλεια λειτουργεί. Η έκβαση των πραγμάτων κινείται αντίθετα από τα συμφέροντα της κεντροδεξιάς. Η νέα πράσινη εποχή έρχεται…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ηγεσία, Πολιτική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s