Οι σκιές της πολιτικής

Την εξαετία 2004-2009, πολλά ήταν τα μαθήματα που οι πολίτες – άθελά τους – παρακολούθησαν για την πολιτική και τις συνέπειές της. Αυτά ήταν τα μεταπτυχιακά. Κάτι σαν δια βίου εκπαίδευση για τους περισσότερους. Γιατί αρκετό καιρό πριν, η μακρόχρονη πράσινη (στα λάβαρα, με την παλιά έννοια) διακυβέρνηση είχε φροντίσει για την ‘βασική εκπαίδευση’ των Ελλήνων, με επίκεντρο τον συναγωνισμό προς τα κάτω. Στην ποιότητα της σκέψης, τη συμπεριφορά, αλλά και τον τρόπο που ο καθείς μαθαίνει από νέος να ζει εις βάρος των άλλων. Έτσι, η προσωπική πορεία έγινε κοινή, μαζική και εξαπλώθηκε παντού.

Για όσους διαθέτουν εξουσία, οι σκέψεις αυτές εκδηλώνονται πιο αυτάρεσκα, με λιγότερο αυτοσαρκασμό και περισσότερη υποκρισία, ιδίως αν η θέση τους αυτή έχει θεσμική διάσταση.

Η ιδιότητα του πολιτικού, και ιδιαίτερα του βουλευτή αποτελεί το τέλος των ‘σπουδών’ στο νεοελληνικό σχολείο, την αποφοίτηση από μία διαδικασία διαρκών εκπτώσεων, προκειμένου να θεριστεί η επιτυχία και η αναγνώριση. Αν ετηρούντο οι προδιαγραφές, το job description που λένε, που προσδιορίζεται και βάσει όρκου, θα έπρεπε να έχουμε 300 υπηρέτες, οι οποίοι, με την απαιτούμενη σεμνότητα να τρέχουν πάνω κάτω, χωρίς να προλαβαίνουν να μάς εξυπηρετήσουν. Και οι ίδιοι και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους, οι μετακλητοί υπάλληλοι και γενικά όλο το ‘team’, που μάς κοστίζει πάνω από 40.000 ευρώ το μήνα. Βάλε αυτά τα ευρώ επί 300 και κατάλαβες πόσα συνολικά κάθε χρόνο.

Να μία ιδέα για τους 300 υπηρέτες μας. Να δωρίσουν στους πιεζόμενους Έλληνες πολίτες από έναν μετακλητό. Να γυρίσει πίσω στη θέση που τού αντιστοιχεί στις δημόσιες υπηρεσίες, απ’ όπου είναι δανεικός, να σταματήσει τη λούφα και να αρχίσει να εργάζεται και πάλι για εμάς, αλλά από άλλο …μετερίζι.

Έτσι, οι 300 να βρουν την ευκαιρία να προσφέρουν ενεργά στην κρίση, όχι με μείωση μισθού, που είναι και αντισυνταγματικό, αλλά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού.  Απλές λύσεις, για τους …υπηρέτες του λαού.

Αλλά φυσικά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τον λογαριασμό τον πληρώνει συνήθως ο καταγεγραμμένος μισθωτός, ο οποίος δεν ‘απολαμβάνει’ την ‘άνεση’ (‘κοροϊδία’ για όλους τους άλλους) της τεκμαρτής φορολόγησης. Εδώ είναι και η ουσία, η δικαιοσύνη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο ο George θα το πετύχει στη φορολόγηση και θα καταφέρει να πατάξει τις ανέσεις διαφόρων ‘επαγγελματιών’ που ζουν εις βάρος των συμπολιτών τους.

Κατά τα άλλα στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι ‘πολιτικές σκιές’ των υπουργών έχουν αρχίσει να ξεμυτούν και να εξασκούνται στις δηλώσεις. Κατά βούληση και με γενικές πολιτικές ατάκες, ασφαλούς και συνάμα αόριστου περιεχομένου (που να μπουν στην ουσία με νωπή την εξάχρονη διακυβέρνηση). Όσο για την επίσημη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, γιατί είπαμε, έως το συνέδριο, η στρατηγική της αντιπολίτευσης θα γίνεται piloted, σαν τα ερωτηματολόγια των ερευνητών, λίγο πριν ξαμοληθούν για την έρευνα πεδίου.

Μέχρι τότε οι «Υπεύθυνοι Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τάδε» θα βαράνε με τους γκράδες από την ασφάλεια των κομματικών γραφείων, με τον πυρσό (ακόμη) αναμμένο ως πλάτη στο πλάνο.

Διάολε, αν η χώρα ήταν ακυβέρνητη, θα μπορούσαν να βγουν και στον ομαλό, να κερδίσουν έδαφος, να αναμετρηθούν με τα προβλήματα…

Advertisements

1 Comment

Filed under Πολιτική

One response to “Οι σκιές της πολιτικής

  1. drosulitis

    Μπράβο παραπληροφόρηση. Ώστε η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια?? Μήπως όμως οι ίδιοι δίδαξαν στον Χριστοδουλάκη (Μέγας Οικονομολόγος ) την δημιουργική λογιστική για να μη μείνει η Ελλάδα έξω από το ΤΕΙΧΟΣ του ευρώ?? Πως αλλιώς θα μας λοιδωρούσαν τώρα. Και εφόσον όλα τα κράτη της ΕΕ χρωστάνε, γιατί δεν μας λέτε που χρωστάνε και γιατί να χρωστάνε όλα?? Καλά εμείς οι Έλληνες είμαστε οι απατεώνες, οι Γερμανοί???
    Δεν νομίζω να μη ξέρετε το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα πως λειτουργεί οπότε κανένα κράτος δεν πρόκειτε να ξεχρεώσει ποτέ, αν όμως δεν ξέρετε κατεβάστε το money as dept και το the money masters.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s