Κίτρινα φαινόμενα

Σήμερα, 2 Μαρτίου 2010, το μεσημέρι, το Σύνταγμα και οι πέριξ δρόμοι έκλεισαν από την αστυνομία για να φιλοξενήσουν μερικές δεκάδες ταξί, που επέλεξαν να σταθμεύσουν στο κάτω μέρος της πλατείας. Διαμαρτύρονταν, με αιτήματα άγνωστα στον μέσο πολίτη – περαστικό. Ουδείς ενημέρωνε ή επιχειρηματολογούσε. Απλώς επιβάρυναν τη ζωή των υπολοίπων συμπολιτών τους, καθήμενοι με φραπεδιές ανά χείρας, εδώ κι εκεί.

Η κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος εκτεινόταν από τη γωνία της Σταδίου έως τη Φιλελλήνων. Ήθελαν να καταλάβουν και την Όθωνος, μου είπε ένα όργανο της τάξης, “αλλά δεν τούς αφήσαμε”… Και καλά τούς κάνατε. Ρώτησα κι έναν μεγαλύτερο σε ηλικία και γαλόνια αν θυμόταν ξανά τέτοιου είδους αποκλεισμό της Πλατείας. Μού απάντησε αρνητικά.

Έμ βέβαια, τα τελευταία έξι χρόνια, η κυβέρνηση ΝΔ τούς χάϊδευε κάθε φορά που απειλούσαν με κινητοποιήσεις. Μετρούσαν οι “επικοινωνιστές” του Μαξίμου: τόσες χιλιάδες ταξί επί τόσα άτομα, επί τόσο μέσο όρο τα μέλη της μέσης οικογένειας, και τα ψηφαλάκια ήταν πολλά. Κι έτσι φτάσαμε έως και στη θεσμοθέτηση της κίνησης στους λεωφορειόδρομους. Αν και δεν είμαι σίγουρος. Ελπίζω να μην πρόκαναν και να απέμειναν μόνο τα κυβερνητικά αυτοκίνητα, που εκινούντο δεξιά με ταχύτητα για να προλάβουν τις τελευταίες συσκέψεις της διακυβέρνησης…

Σε ένα μπαρμπρίζ διέκρινα τη φράση “όχι στο ξεπούλημα”. Δεν ήταν σαφές, αλλά δεν στάθηκα… Έχω και προκατάληψη έναντι στην πιο ευνοημένη, προστατευμένη (για πολιτικούς λόγους) επαγγελματική τάξη, η οποία συσσωρεύει μπόλικο μαύρο χρήμα, που κάθε χρόνο αντιστοιχεί σε μία τεκμαρτή φορολόγηση γελοίου ύψους. Για να μην αναφερθώ στις πολλαπλές ταρίφες, την άρνηση εξυπηρέτησης, την αγένεια, τη μπίχλα πολλών οδηγών και αυτοκινήτων, την αυθαίρετη χρέωση των τουριστών, και άλλα πολλά.

Καμμία κοινωνική υπευθυνότητα ή αίσθηση καθήκοντος. Να αλλάξουν ή να φτωχύνουν. Τόσο απλά.

Άσχετο, αλλά σημαντικό από πλευράς νοοτροπίας: Μετά την επιτόπια παρατήρηση του κίτρινου φαινομένου, πήγα να πάρω καφέ από το Via Macchiato στην Όθωνος. Sorry για τη διαφήμιση, αλλά δεν ξέρω άλλο café, το οποίο να μείωσε τις τιμές, τυπώνοντας και νέο τιμοκατάλογο. Αν ξέρετε άλλο εσείς, διαφημίστε το. Έχει σημασία, αν θέλετε στο μέλλον να τον πίνετε και αλλού φθηνότερα…

Advertisements

2 Comments

Filed under Κοινωνία

2 responses to “Κίτρινα φαινόμενα

  1. Αλεξία Τσιπουράκη

    Πεστα μεγάλε. Επιτέλους. Κανείς δεν αντέχει τους ταρίφες, όλοι τους χρησιμοποιούμε. Μποϋκοτάζ στην κίτρινη παρακμή…

  2. Κοραής

    Ξέχασες να αναφέρεις και τις προκλητικές αυξήσεις στα κόμιστρα που τους έκανε δώρο ο περαστικός υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Μένει βέβαια να δούμε τί θα κάνει μ’ αυτή τη συντεχνία η σημερινή πολιτική εξουσία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s