Πολιτικοί και δημοσιογράφοι

Σχεδόν η ίδια φάρα. Οι μεν χαϊδεύουν τους δε, οι δεύτεροι θέλουν να γίνουν σαν τους πρώτους. Με τους δικούς τους όρους. Της επικοινωνίας, με το βάρος να πέφτει στο επουσιώδες, αλλά φανταχτερό επιχείρημα, σε βάρος της ουσίας. Οι πρώτοι χρησιμοποιούν τους δεύτερους με επιδεξιότητα και απαξιωτικό τρόπο. Κατ’ ιδίαν, και οι δύο κοροϊδεύουν αλλήλους. Ισχυρίζονται ότι οι μεν είναι τίποτα χωρίς τους δε. Και πάει λέγοντας.

Κάποτε, ένας διευθυντής εφημερίδας, σε μία συζήτηση μού είχε πει ότι αν οι πολίτες ήξεραν πόσο φίλοι είναι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι δεν θα τούς άρεσε καθόλου. Και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο. Από τη μια η συναναστροφή είναι απαραίτητη, προκειμένου να λειτουργήσει το νταραβέρι της πληροφόρησης, από την άλλη, το νταραβέρι μετατρέπεται σε συνέργεια. Στο έγκλημα.

Πρώτο θύμα η αλήθεια. Έχει ήδη καταχωρηθεί και ιστορικά. Η αλήθεια είναι η πρώτη απώλεια, παράπλευρη η μη, σε ένα διαρκή πόλεμο συμφερόντων, πολεμικών μηχανών, επιχειρήσεων, ή πολιτικών αντιπάλων. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, κάθε επαγγελματική ενασχόληση με την αλήθεια ακολουθεί τον δρόμο της αναξιοπιστίας όπως τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη χώρα.

Προχθες μία ενδιαφέρουσα, underground συζήτηση σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμαλίας είχε τίτλο ‘το τέλος των εφημερίδων’. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, στοιχειοθετημένες, νηφάλιες από τους παλαιότερους, ορμητικές και γνήσια ανοργάνωτες από τους νεότερους. Εξ αυτών ξεχώρισε μία κοπέλα, απόφοιτος δημοσιογραφικής σχολής, που μετά από διετή δωρεάν εργασία στο δημοσιογραφικό διαδίκτυο, αποφάσισε, με τα …ίδια έσοδα να ανοίξει δικό της μπλογκ και να γράφει σε συνεργασία με φίλους και συναδέλφους. Το ονόμασε ‘ανοικτή παλάμη’, όνομα το οποίο αιωρήθηκε με διασκεδαστικό τρόπο στη βαρειά αίθουσα της εκδήλωσης.

Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της φίλης, τους σκοπούς της ή την ικανότητά της να διερευνά τα διάφορα θέματα. Το γεγονός όμως ότι δραστηριοποιείται σε έναν νέο μιντιακό χώρο, όπου έχει αρθεί το εκδοτικό δικαίωμα και τα νταβατζιλίκια του παρελθόντος έχει ενδιαφέρον και αξίζει την προσοχή όλων. Παρά την καθυστέρηση που βιώνουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από πλευράς νοοτροπίας.

«Το τέλος των εφημερίδων»  ως μηχανισμών παραγωγής περιεχομένου αποτελεί θέμα προς συζήτηση. Αυτό που όμως είναι βέβαιο είναι ότι οι εφημερίδες έχουν τελειώσει ως προϊόντα και επιχειρήσεις. Με την παραδοσιακή, δημοσιογραφική έννοια. Μην βιαστείτε να ανατρέξετε σε παραδείγματα κερδοφορίας ή επιβίωσης. Οι καταναλωτικές προσφορές είναι το μόνο μέσο συντήρησης των πωλήσεων.

Μην ξεχνάτε και το τέλος της παλαιοπολιτικής και των πολιτικών. Αυτό κι αν είναι είδηση…

Θα επανέλθω. Ήταν απλώς μία αυτοψυχαναλυτική σημείωση εν μέσω κρίσης. Τα σπουδαία έπονται. Και θα είναι εξόχως δημιουργικά και καταστροφικά…

Advertisements

2 Comments

Filed under Δημοσιογραφία

2 responses to “Πολιτικοί και δημοσιογράφοι

 1. Χ.Α.
  θα συμφωνισω εν μερη..
  νομιζω πως πολλοι απο τους δημοσιογραφους που ολοι μας κατηγορουμε (ας μην χρησιμοποιουμε ονοματα) αποτελουν πραγματικα προτυπα του λογου & της δημοσιογραφιας, ασχετως αν εξυπηρετουν συμφεροντα.
  Το γεγονος πως ο πολιτης εχει συνειδητοποιησει το τι συμβαινει γυρο του εχει & τα αντιστοιχα αποτελεσματα. Τον αργο θανατο των ΜΜΕ & την αναδυση των blogs (και) ως ειδησεογραφικες πηγες, Το εκλαμβανω αυτο καθημερινα στο yannidakis live :[
  http://yannidakis.spaces.live.com

 2. αννα παναγιωταρέα

  Θέλω να βρω χρόνο στις επόμενες μέρες που είναι τόσο οδυνηρές. Να το σκεφτώ και να ανοίξουμε μια συζήτηση, για δυο πράγματα:
  Το πρώτο: Το τέλος του έντυπου λόγου στο οποίο αναφέρθηκες. Μα, και αυτό που σου στέλνω τώρα “έντυπο” είναι και πιστοποιεί μία αφήγηση.
  Το δεύτερο: Το “όλοι ίδιοι” -ακόμη και το φαίνονται “ολοι ίδιοι”- είτε πολιτικοί, είτε δημοσιογράφοι, κρύβει τις δικές του παγίδες απαξίωσης του περιεχομένου ενός τέτοιου διαλόγου.Σε τέτοιες περιόδους , η κρίση δεν αναφέρεται σε πρώτο βαθμό στην Oικονομία αλλά στις αξίες, που παραχώσαμε στα συρτάρια μας από την εισβολή ένός life style που απαιτούσε μεγαλύτερες παροχές προερχόμενες από μεγαλύτερα δάνεια.Πάντως σε ευχαριστώ , γιατί έχεις κάτι φρέσκο να μου πείς, με κοφτερή γλώσσα.
  Αννα Παναγιωταρέα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s