Προσοχή στη μετάφραση

Γράφει η ΑΛΕΞΙΑ ΣΚΟΥΤΑΡΗ

Έγραφα σε προηγούμενο post ότι ο ανασχηματισμός – όπως τον εννοούν οι παλαιοκομματικοί και τα Μέσα – θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης. Οι δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό μάνατζμεντ, όμως (αν περί αυτού πρόκειται), είναι κάτι το διαφορετικό.

Είναι λογικό οι αναξιοποίητοι πρώην υπουργοί, (νεότερα και μη) ιστορικά στελέχη και κομματικοί αξιωματούχοι να σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βλέπουν την Κυβέρνηση να απομακρύνεται από το ΠΑΣΟΚ και θέλουν να κοντρολάρουν τα πράγματα. Όπως και τα μίντια, βέβαια, τα οποία παίζουν το δικό τους παιχνίδι εξουσίας.

Παρά τα όσα λέγονται, η σχέση του ΓΑΠ με τα Μέσα ήταν πάντοτε ήπια. Ο ίδιος δεν δείχνει να εξαρτάται από αυτά (τα όρια δοκιμάστηκαν στα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης, κόντρα στον χαρισματικό της Ραφήνας), όπως και δεν είχε πρόβλημα να εκτίθεται στη δημοσιότητα, κάθε φορά που περνούσε μπροστά από φωτογράφους ή τον ανακάλυπταν με σπορτίφ περιβολή να κωπηλατεί, να κάνει ορθοπεταλιές (μία φορά με παρ’ ολίγον μοιραία κατάληξη), ή να γράφει στο laptop στη βεράντα στις Σπέτσες. Ο ίδιος είναι αρκετά fit, το στυλ του είναι πηγαίο και έως σήμερα, δεν έχει φανεί ότι έχει την ανάγκη να στέκεται με προσπάθεια μπροστά στον φακό, ή να προστατεύει την εικόνα του όταν οι κάμερες και οι φωτογράφοι τον ‘συλλαμβάνουν’ με ελεύθερη περιβολή. Ακόμη και σε εκείνη την απρόσμενη (;) φωτογράφηση, εκείνο το πρωϊνό στον Πόρο, δεν έδειξε να ενοχλείται. Είναι cool με τα φαινόμενα της ζωής, αντιλαμβανόμενος τις επιδιώξεις των ανθρώπων.

Είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος δεν πολυπιστεύει στα παραδοσιακά μίντια, αμφιβάλλω δε, αν τα τελευταία χρόνια έχει πιάσει στα χέρια του χαρτί εφημερίδας (οι αποδελτιώσεις δεν μετρούν, είναι σε Α4). Προτιμά την online, αυτόβουλη ενημέρωση και ενδεχομένως (και το εύχομαι) και τις προεκτάσεις της στις αυθεντικές πηγές πληροφόρησης, δυνατότητα που απλόχερα προσφέρει το διαδίκτυο.

Επομένως, ίσως και να μην βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους δεινόσαυρους των συγκροτημάτων Τύπου, που διαγκωνίζονται για τα χρέη τους, την κρατική διαφήμιση, το βάρος του πολυάριθμου προσωπικού, τα πολιτικά ΄γραμμάτια’ του παρελθόντος. Προτιμά τα δυτικοευρωπαϊκά και αμερικανικά πολιτικά μπλογκς και τις mainstream ψηφιακές αποδελτιώσεις που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Όλα αυτά εξηγούν και τα τσαλίμια στην ‘γραμμή’ των εφημερίδων, ιδιαίτερα στα πρωτοσέλιδα και τις στήλες γνώμης.

Με τον Γιώργο του 2004-2009 οι δημοσιογράφοι και τα αφεντικά τους υπήρξαν σκληρά συστημικοί.Με τον Γιώργο του 2010 έχουν βαλθεί να δοκιμάζουν τα πάντα. Μία κρύο, μία ζέστη. Για να θυμόμαστε ποιος είναι ο μαέστρος των εντυπώσεων των πολιτών. Όμως, οφείλω να αναγνωρίσω ότι αρκετοί αρθρογράφοι που σέβονται τον εαυτό τους έχουν αρχίσει – με μεγαλύτερη συχνότητα – να σχηματίζουν φράσεις που περιγράφουν ολοένα και πιο έντονα την έννοια του εθνικού συμφέροντος, ‘σε βάρος’ των κομματικών προτεραιοτήτων.

Η σκέψη του Γιώργου δείχνει να επικεντρώνεται σε δομικές αλλαγές. Σωστά. Καλώστες κι ας άργησαν. Τί είδους όμως;

Η συμμετοχή του Featherstone στην ‘υποεπιτροπή σοφών’ δίνει ελπίδες για αλλαγές ουσίας στο governance. Όσοι τον έχουν μελετήσει στα χρόνια της ακαδημαϊκής έρευνας στο Λονδίνο, ξέρουν ότι η παρουσία του είναι εγγύηση της προσαρμογής των ιδεών στην ελληνική πραγματικότητα. Μπορεί να στο γράψει έτσι ώστε να συμφωνεί κι ο Μηταράκης και η Τζότζολα.

Στο Μαξίμου περιμένουν, λένε, το τελικό κείμενο της μελέτης τους. Περιμένουν, λέω εγώ, την τελική μετάφραση στην ‘πολιτική ελληνική γλώσσα’, με τις κατάλληλες ατάκες για να μην φρικάρει η Ιπποκράτους, αλλά και να ζηλέψει τρελά η Ρηγίλλης.

Αρκεί στο τέλος, η εφαρμογή να στηριχθεί στο πρώτο κείμενο και όχι στο δεύτερο… κάτι σαν το Μνημόνιο ένα πράγμα… Και ας το ανακαλύψουν οι δεινόσαυροι. Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Γι΄ αυτούς έχει ήδη πετάξει κάπου μια πεταλούδα. Το μέλλον, όπως κι ο Γιώργος είναι online, όπως έγραψε παραδίπλα κι ο συνάδελφος Μανώλης…

Η Αλεξία Σκούταρη είναι φίλη, πολιτική αναλύτρια.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Πολιτική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s